Zilverreiger op jacht

MH5D2781

Al enige tijd zit elke winter een groep Grote Zilverreigers tevreden in dit veld net buiten Maastricht. Samen met de bekende Grijze Reigers jagen ze daar op van alles wat. Eindelijk had ik eens tijd om te posten bij deze beesten, maar ze waren niet van plan om dichterbij te komen leek het.

Na bijna een uur kwam dit exemplaar eindelijk dichterbij. Bijna miste ik hem/haar vanwege een Havik die in een boom ging zitten, maar vlak voordat mijn tijd voorbij was, kwam hij/zij eindelijk goed in beeld.
Ik koos bewust voor de stadse achtergrond om te laten zien hoe dicht deze mooie en sierlijke dieren bij de woonwijken leven en jagen.

Deze foto is ook te vinden in het album “Dieren in het landschap“.

Canon 5D Mk. III, Sigma 150-600 EX II @ 600 mm, 1/640, f/9, ISO320, beanbag en autoraam

MH5D2888

Vorige week werd ik door het Nationaal Park de Groote Peel rondgeleid door een collega fotograaf. Samen eindigden we op dit knuppelpad waar we een prachtige zonsondergang over het veengebied van de Grote Peel mochten vastleggen.

De Groote Peel is een grotendeels afgegraven, door Staatsbosbeheer bestierd hoogveengebied op de grens van de Nederlandse provincies Limburg en Noord-Brabant. De Groote Peel is een restant van de Peel, een gebied dat ooit een zeer ondoordringbaar gebied moet zijn geweest. De Groote Peel heeft een oppervlakte van ongeveer 15 km² en wordt voor wandelaars ontsloten door drie routes waaronder twee zogeheten knuppelpaden. Maar die tonen slechts een klein deel van deze wijde, eindeloze leegte. De Groote Peel wordt beschouwd als één van de vogelrijkste gebieden van West-Europa.

Het was een heerlijke avond, het begin van de lente, met een heerlijke temperatuur. Behalve enkele vogels en een eenzame stille wandelaar, waren we alleen, luisterend naar de Groote Stilte, hier op de Groote Peel.

Deze foto is ook te vinden in het album “Limburgse landschappen“.

Canon 5D Mk. III, EF 17-40L @ 17 mm, 6 sec., f/16, ISO 100, Ray Masters ND8 Hard Grad, statief en afstandsbediening

Na de storm, Loodsmansduinen

Na de storm Angus klaarde het op Texel eindelijk weer op en werden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Dit maakte de regen en de wind weer helemaal goed! Desondanks waaide het nog behoorlijk en zagen we nog zandjacht op het strand tussen het aangespoelde puin.

Deze foto is ook te vinden in het album “Landschappen op Texel“.

Canon 5D Mk. III, EF 17-40L @ 17mm, 1,3 sec., f/16, ISO100, Ray Masters ND8 Hard Grad, statief en afstandsbediening

Een foto op berkenhout van Fotofabriek.nl

foto_op_berkenhoutIedereen kent de afdrukken op canvas en fotopapier wel. Ikzelf gebruik ook veel afdrukken op Xpozer (een opgespannen fotoafdruk met zeer goede kwaliteit). Recent mocht ik een foto op Berkenhout testen en reviewen van Fotofabriek.nl. Ik heb ooit een foto op hout laten afdrukken welke me minder beviel (de houtnerf die door de foto scheen, leidde nogal af van de foto), dus ik was benieuwd naar wat Fotofabriek.nl hier van maakte.

Ik koos bewust voor een foto met kader om te zien hoe hier mee omgegaan wordt. Na een simpel doorlopen bestelproces, waar je de foto kunt inladen en kan uitpassen op het kader, kreeg ik de dag erna al een verzendbevestiging. De dag erna werd het pakketje al afgeleverd.

Het berkenhout is mooi en zonder oneffenheden afgewerkt en de print is mooi afgedrukt op het hout. Nergens leidt de kwaliteit van de foto onder de houten ondergrond. Ik was aangenaam verrast hierdoor, gegeven mijn vorige ervaringen.

De foto heeft ondertussen een mooie plaats in mijn kantoor verworven en ik kan iedereen deze afdruk aanbevelen!

De strom gaat liggen, Berghem

Storm Doris joeg met flinke windstoten over het Limburgse land. Nadat de storm overgetrokken was, kregen we een dag vol regen en iets minder harde wind. Pas tegen de avond klaarde het op en kon ik deze mooie zonsondergang vangen bij Berghem.

Dee foto is ook te vinden in het album “Limburgse Landschappen

Canon 5D MK. III, EF 17-40L @ 20mm, 5 sec., f/16, ISO 100, Ray Masters ND16, Ray Masters ND16H, statief en afstandsbediening

MH5D2770

Een Havik landde op een boom niet ver van waar ik stond te posten om de Grote Zilverreiger te fotograferen. Zo’n kans laat je niet voorbijgaan. Dus stond ik een kwartier lang in een ongemakkelijke houding te wachten totdat meneer/mevrouw eindelijk eens mijn kant opkeek. Het late middaglicht deed de rest. Een minuut later steeg hij plots op en vloog naar achter weg, dus dit was uiteindelijk het enige beeld van hem/haar die ik had. Desalniettemin ben ik erg blij met mijn eerste beeld van deze prachtige vogels.

Deze foto is ook te vinden in het album “Dieren in het landschap“.

Canon 5D Mk. III, Sigma 150-600 EX II @ 600 mm, 1/250, f/9, ISO 100

Witte Venen, Mont Rigi

Deze heideplantjes staken nog net boven de 50 cm sneeuw uit die afgelopen maand op de Hoge Venen lagen. Dit winter wonderland bezocht ik twee weken geleden. Ik zocht een laag standpunt om de diepte te benadrukken en gebruikte focus stacking om alles van voor tot achter scherp te krijgen. Filters waren door de mistige omstandigheden niet eens nodig.

Deze foto is ook te vinden in het album “Europese landschappen“.

Canon 5D Mk. III, EF 17-40L @ 17 mm, 1/20, f/16, ISO 100, statief en afstandsbediening

Besneeuwde stammen in de bossen rond de Hoge Venen.

Nog een beeld van het prachtige besneeuwde landschap van de Hoge Venen afgelopen januari. Dit is van het bos waar we doorheen liepen onderweg naar het veengebied.

Deze foto is ook te vinden in het album “Europese landschappen“.

Canon 5D Mk. III, EF 17-40L @ 40mm, 0,3 sec., f/16, ISO 100, statief en afstandsbediening

 

Artikel in “Limburgs Milieu” over Nacht van de Nacht

limburgs_milieuAfgelopen januari kwam de laatste editie van 2016 van het tijdschrift “Limburgs Milieu” uit, de publicatie van de Stichting Natuur- en Milieufederaties (NMF) Limburg. Ik leverde voor dit artikel een aantal foto’s van mijzelf en deelnemers van eerdere Nacht van de Nacht workshops en schreef de tekst van een gedeelte van het artikel.

Dit jaar ga ik als ambassadeur van de Nacht van de Nacht voor NMF Limburg meer aandacht besteden aan de nacht, lichtvervuiling en het mooie van de nacht in foto’s! Hou de website in de gaten!

Winter boom, Epen

WInter boom, Epen

De afgelopen koudefront bracht ook sneeuw in de Limburgse heuvels, al lag er lang niet zoveel als in de Ardennen. Vanwege allerlei verplichtingen kon ik de lokale sneeuw niet zoveel aandacht geven als gewenst, maar deze prachtige kale boom in het mistige besneeuwde veld nabij Epen was een dankbaar object.

Deze foto is ook te vinden in het album “Limburgse landschappen“.

Canon 5D Mk. III, EF 28-105L @ 105 mm, 1/400, f/16, ISO 100

Witte bomen, Baraque Michel

Witte bomen, Baraque Michel

Hoewel de Limburgse heuvels ook wit waren, lag er pas echt sneeuw op de Hoge Venen. Met zo’n 50 cm sneeuw was daar een echte witte wereld gegarandeerd. Daarom trok ik afgelopen zondag, samen met half België, Duitsland en Nederland naar de Hoge Venen om te genieten van de witte wereld.

De mist maakte het nog specialer en hoewel je af en toe moest wachten totdat er geen mensen in beeld waren, was dit bezoek het meer dan waard!

Deze foto is ook te vinden in het album “Europese landschappen“.

Canon 5D Mk. III, EF 17-40L @ 28 mm, 1/15, f/16, ISO 100, statief en afstandsbediening

Stormachtige zonsondergang, Paal 9

Een stormachtige zonsondergang werd ons gepresenteerd door storm Angus, de eerste winterstorm van het seizoen. Dankzij Angus moesten we 2 uur op de boot wachten, maar uiteindelijk waren dit soort avonden het waard!

Deze foto is ook te vinden in het album “Landschappen op Texel“.

Canon 5D MK.III, EF 17-40L @ 17mm, 2,5 sec., f/16, ISO100, Ray Masters ND8 Hard Grad, statief en afstandsbediening

Lensinghouse Pro Filters; een kritische review

Lensinghouse is een Duitse fabrikant van ultra high-end camerafilters. Actief sinds 2015, hebben de makers er alles aan gedaan om de allerhoogste kwaliteit te behalen, zonder welk compromis dan ook. Lensinghouse richt zich dan ook op gevorderde en professionele fotografen die, net als zij, op het gebied van kwaliteit geen enkele concessie willen doen.

De filters zijn niet gemaakt van kunststof maar van 2mm dik gehard glas uit Japan, dat veel krasvaster is. Tevens zijn volgens Lensinghouse de filterhouders en –ringen eveneens van zeer hoge kwaliteit. Dit betekent ook dat de prijs navenant is. Landschapsfotograaf Maurice Hertog besloot de filters aan een kritische test te onderwerpen tijdens een recente trip naar het eiland Texel. Lees verder

2016 in 12 regels

2016 loopt weer ten einde en traditiegetrouw maak ik elk jaar een overzicht voor mezelf en voor jullie. Deed ik dat vorig jaar in 4 alinea’s, dit jaar kies ik voor het formaat van de 12 regels:

2016 was het jaar van een beetje sneeuw, een beetje maar..

2016 was het jaar van de succesvolle workshops op de Fotofair, volgend jaar weer!

2016 was het jaar van mooie reizen naar Texel, driemaal zelfs en soms zelf stormachtig goed!

2016 was het jaar van nachtfotografie onder leiding van Bob Luijks.

2016 was het jaar van bloeiende heide en vroeg opstaan daarvoor.

2016 was het jaar van een nieuwe huisstijl.

2016 was ook het jaar van een nieuwe expositie bij Dalauro in Eyserheide.

2016 was ook het jaar van een radio optreden na de Nacht van de Nacht.

2016 was ook het jaar van succesvolle workshops en masterclasses, het beste jaar ooit eigenlijk.

2016 was ook het jaar van een mooie reis naar Cornwall.

2016 was ook het jaar van herfstige rivieren.

2016 was tevens het jaar van mijn ambassadeurschap van Ray Master Filters.

Weer een mooi jaar, maar tevens redenen voor verbetering. Al voor het tweede jaar op rij ben ik te weinig in mijn directe omgeving te vinden. Daar ga ik echt wat aan doen.

Echter, volgend jaar is ook reden voor feest; ik ben 5 jaar actief als Maurice Hertog Fotografie. Reden voor een feestje, dus houd de nieuwsbrief van januari in de gaten voor alle aankondigingen!

Rest mij iedereen een goede jaarwisseling te wensen, voorzichtig te zijn met vuurwerk en voor iedereen fijne momenten achter de camera en in de natuur!!

MH5D2400

2 kilometer buitengaats van Land’s End ligt Longships Lighthouse op de Cas Bras eilandjes voor de kust. Deze vuurtoren moet schepen beschermen tegen de rotsige kusten rondom Cape Cornwall en Gwennap Head, waar Land’s End tussen ligt.

Het was een prachtige dag, zodat ik niet gebruik kon maken van ruwe zee en mooi licht tegen de wolken. Daarom koos ik voor een panoramische zwartwit opname voor extra sfeer.

Deze foto is ook te vinden in het album “Zwartwit landschappen“.

Canon 5D Mk. III, Sigma 150-600 EX @ 187 mm, 1/160, f/16, ISO 100

De avond valt, Margraten

Afgelopen maandag avond was er kans op Parelmoerwolken. Vanwege de hoge kou in de opperste luchtlagen konden deze lichtende nachtwolken ontstaan. Ondanks pakjesavond stond ik om 5 uur in het veld en hoewel ik even dacht een flard te zien bleken ze thuis helaas “gewone” wolken te zijn.

Ondanks dat kon ik die avond een sfeervol nachtplaatje maken van de vallende avond en ook nog eens genieten van een leuke pakjesavond!

Deze foto is ook te vinden in het album “Nachtelijke landschappen“.

Canon 5D Mk. III, EF 17-40L @ 17mm, 2,5 sec., f/5.6, ISO 100, Ray Masters 0,6 ND Hard Grad, statief en afstandsbediening

La Hoëgne

La Hoëgne is een riviertje dat ten zuiden van Spa door een prachtig dal meandert. In de herfst is het daar altijd een komen en gaan van fotografen, dus besloot ik dit jaar dit gebied te mijden. Echter, ik bezocht La Hoëgne afgelopen weekend voor een geven van een masterclass en besloot van de nood een deugd te maken.

De herfstkleuren waren al ver op zijn retour en het weer was bewolkt, maar de sfeer was er niet minder om! De rivier stroomt tussen allerlei rotsen en stenen door wat leuke schuimsporen maakt. Niet altijd zijn deze draaikolken zichtbaar, pas als je een lange sluitertijd gebruikt kun je ze zien. Maar met een getraind oog kom je een heel eind, precies datgene wat de cursisten meenamen na dit weekend!

Deze foto is ook te vinden in het album “Europese landschappen“.

Canon 5D Mk. III, EF 17-40L @ 17mm, 3,2 sec., f/16, ISO 100, statief en afstandsbediening

De naderende storm, Texel

Ons bezoek aan Texel viel samen met de naderende storm Angus, de eerste winterstorm van het seizoen. We moesten twee uur wachten totdat de boot voer tussen Den Helder en Texel en ook de volgende dag hield regen en wind ons in de greep. Die avond was het even wat rustiger en kon ik deze sfeervolle foto van een bootje in de duinen nabij Paal 9 maken. Vlak daarna regende het weer.

Deze foto is ook te vinden in het album “Landschappen van Texel“.

Canon 5D Mk. III, EF 17-40L @ 17mm, 5 sec., f/16, ISO 100, Ray Masters ND8, Ray Masters ND8 Hard Grad, statief en afstandsbediening

Bedruthan Steps, Cornwall

Cornwall blijft mij tot de verbeelding spreken en ik kom er graag terug. De ruige rotsformaties van Bedruthan Steps zijn iconisch voor het landschap daar. Die avond viel er prachtig licht op het gebied welke ik graag gebruikte voor een sfeervolle foto!

Deze foto is ook te vinden in het album “Seascapes“.

Canon 5D Mk. III, EF 17-40L @ 29mm, 15 sec., f/16, ISO 100, LEE 0.9 ND, Ray Masters 0.9 ND Hard Grad, statief en afstandsbediening

Een kennismaking met Ray Masters filters

Ray Master filtersDat filters voor fotografie weer helemaal in trek zijn, bewijst het steeds groeiende aanbod van filtermerken. Beheersten vroeger merken als LEE, Hitech en Cokin de markt, tegenwoordig worden steeds meer merken actief op filter gebied, zoals Benro, 84.5, NiSi of Lensinghouse. Ray Master filters is niet een nieuwe speler op de markt, maar beloofd filters van hoogwaardige kwaliteit voor een goede prijs

Ray Masters is een producent van hoogwaardige camera filters, negen jaar geleden opgericht door gepassioneerde fotografen. De productie en ontwikkeling vindt plaats in Slowakije. De filters worden onder strenge voorwaarden geproduceerd en voldoen aan hoge kwaliteitsnormen. Elk filter is optisch getest in gesimuleerde daglicht condities. De filters zijn gemaakt van hoge kwaliteit kunststof en competitief geprijsd.

Ik kreeg van de fabrikant een setje van deze filters opgestuurd om uitgebreid te testen.

Lees verder

Drie redenen voor het gebruik van insteekfilters

LEE_insteekfilterIn mijn landschapsfoto’s maak ik vrijwel altijd gebruik van insteekfilters om het binnenkomende licht te controleren en aan te passen. Vaak hoor ik dat filters in het huidige digitale tijdperk niet meer nodig zijn of dat je dit in Photoshop of Lightroom ook kunt doen.

Toch zijn er drie belangrijke redenen die ik steeds gebruik om die opmerkingen te weerleggen; waarom insteekfilters nog steeds heel belangrijk zijn in de landschapsfotografie. Deze drie redenen wil ik graag hier met jullie delen!

Lees verder

Dief

Dief

Wie herinnert zich de Scholekster nog die ik plaatste 2 weken geleden? Enkele seconden na zijn vangst kwam er een onverwachtse kaper op bezoek die hem of haar hardhandig de pas gevangen worm afhandig maakte. Zo is het dierenrijk helaas. Gevangen met de nieuwe Sigma 150-600 f/5.6-f/6.3 HC Contemporary.

Deze foto is ook te vinden in het album “Dieren in het landschap“.

Canon 5D Mk.III, Sigma 150-500 f/5.6-f/6.3 HC Contemporary @ 600 mm, 1/1000, f/6.3, ISO2500, Bean Bag

Balen, Oudeschild

Het gras in de uiterwaarden langs de dijk welke de Wadzijde van Texel beschermt, wordt regelmatig gemaaid. Het versgemaaide gras wordt vervolgens opgerold in balen voor gemakkelijk transport. Daartussen ligt een korte mogelijkheid om deze balen te gebruiken als landschapselement in deze prachtige omgeving. In dit geval vastgelegd net ten noorden van Oudeschild op Texel eerder dit jaar.

Deze foto is ook te vinden in het album “Landschappen op Texel“.

Cano 5D Mk. III, EF 17-40L @ 17 mm, 0,6 sec., f/16, ISO 100, LEE 0.9 ND Hard Grad, statief en afstandsbedienig

Scholekster

Ik ben sinds enige tijd een trotse bezitter van de Sigma 150-600 Contemporary lens. Deze kon ik eerder dit jaar goed gebruiken tijdens een bezoek aan Texel, waar ik deze Scholekster kon vastleggen terwijl hij of zij een worm uit het drooggevallen Wad peuterde.  Na enige keren trekken moest de worm helaas opgeven en had de Scholekster zijn of haar middagmaal.

Deze foto is ook te vinden in het album “Dieren in het landschap“.

Canon 5D Mk. III, Sigma 150-600 f/4-f/6.3 HC Contemporray @ 600 mm, 1/1000, f/6.3, ISO 1600, Bean Bag

Schapenboet, Den Hoorn

Schapenboet, Den Hoorn

De Schapenboet is een kleine stallen waar de schapenboer zijn spullen en voorraad kon opslaan. De leizijde (daar waar de wind niet kwam) was altijd recht zodat de boer het hooi en de spullen buiten de wind kon in- of uitladen. Tientallen boeten staan verspreid rondom Texel, dit verlaten exemplaar stond langs de weg nabij de Mokbaai.

Deze foto is ook te vinden in het album “Landschappen op Texel“.

Canon 5D Mk. III, EF 17-40L @ 22mm, 1/200, f/16, ISO 100

MH5D2097-Pano

Dit is de laatste in de Bloeiende Heide serie, ondertussen gaan we hard naar de herfst en mijn trip naar Cornwall. Dit panorama werd op de Strabrechtse Heide genomen op die prachtige mistige zomerochtend.

Deze foto is ook te vinden in het album “Europese landschappen“.

Canon 5D Mk. III, EF 17-40L @ 17mm, 5 sec., f/16, ISO 100, LEE 0.9 ND Hard Grad, statief en afstandsbediening

De bloeiende heide op de Brunsummerheide

Nog een foto van de bloeiende heide op de Brunsummerheide afgelopen augustus. Nu de heide langzaamaan over haar hoogtepunt is hier in het zuiden, wilde ik nog een beeld delen van de afgelopen maand. De avondlucht speelde mooi mee!

Dit beeld is tevens te vinden in het album “Limburgse landschappen“.

Canon 5D Mk.III, EF 17-40L @ 17mm, 2 sec., f/16, ISO 100, LEE 0.9 ND Hard grad, statief en afstandsbediening

Portret van grazers

Tijdens een recente workshop kregen we een leuke verrassing in de vorm van een groep Pinken (jonge koeien) die ingezet werden als natuurlijke grasmaaiers in het Gulpdal van Slenaken. Deze grazers lagen in het warme zonnetje na te kauwen en kwamen alleen nog in beweging om in de schaduw te gaan liggen, maar de noest arbeid van de dames was al goed zichtbaar.

Een goede reden voor een stel mooie portretten waarbij de ik de nieuwe Sigma 150-600 lens goed kon inzetten!

Deze foto is ook te vinden in het album “Dieren in het landschap

Canon 5D Mk.III, Sigma 150-600 OS HSM Contemporary @ 374mm, 1/125, f/6.3, ISO 2000, statief

Mistige heide, Strabrechtse Heide

De bloeiende heide stond vorige week op het programma, met eerst een bezoek aan de Brunsummerheide en nu een prachtige ochtend op de Strabrechtse Heide! De nachttemperatuur was laag voorspeld wat een kans op mist gaf, maar niemand had 10 graden verwacht en dikke mistbanken hingen over de heide. Het was een prachtige ochtend met de bloeiende heide, de mist in de mooie zonsopkomst. Een prima begin van de dag, al begon deze wel erg vroeg!

Deze foto is ook te vinden in het album “Europese landschappen”.

Canon 5D Mk. III, EF 17-40L @ 17mm, 0,6 sec., f/16, ISO 100, LEE 0.9 ND Hard Grad, statief en afstandsbediening

Bloeiende heide, Brunsummerheide

De maand augustus is de tijd van de bloeiende heide; een jaarlijks terugkerende paarse pracht op de heidegebieden. Vorige periodes miste ik vaak die periode door andere verplichtingen, maar dit jaar nam ik me heilig voor de bloeiende heide in al haar pracht en praal vast te kunnen leggen!

De Brunsummerheide biedt een groot heidegebied en genoeg fotografische locaties en zodoende reisde ik af naar dit gebied om de heide te vangen. De lucht deed mooi mee volgens de verwachtingen en we kregen een mooie avond te zien.

Deze foto is ook te vinden in het album “Limburgse Landschappen“.

Canon 5D Mk. III, EF 17-40L @ 17mm, 1,6 sec., f/16, ISO 100, LEE 0.9 ND Hard Grad, statief en afstandsbediening

05041905 - Duingras in de avond II

Al eerder heeft dit beeld op mijn website gestaan, toen echter in landschapsformaat. Tijdens deze prachtige avond in mei op het Texelse eiland kon ik zeer productief zijn. Een goed moment om daar aan terug te denken!

Deze foto is terug te vinden in het album “Landschappen van Texel

Canon 5D Mk. III, EF 17-40L @ 20mm, 0,5 sec., f/16, ISO 100, LEE 0.9 ND Hard Grad, statief en afstandsbediening